1)     Stemmingswisselingen

De stemming kan van het ene op het andere moment omslaan, zelfs zo plotseling dat mensen in de omgeving  geen idee hebben van wat er is gebeurd om de stemming te laten omslaan. Vaak wordt dit omslaan van de stemming ’bestempeld’ als ’overgevoeligheid’.  Stemming kan wisselen van heel gelukkig naar diep ongelukkig, of bijvoorbeeld vreselijk boos.


2)     Impulsiviteit

Borderliners nemen vaak beslissingen in een impuls. Zonder over de gevolgen na te denken hebben ze besloten om bijvoorbeeld een opleiding te gaan volgen, die dan in tweede instantie toch niet bevalt en gestopt wordt. Impulsiviteit uit zich ook vaak in eetstoornissen, geldverkwisting of overmatig drank- of drugsgebruik.


3)     Identiteitsproblemen

Veel borderliners hebben weinig zelfvertrouwen. Ze weten niet goed wat ze willen met hun leven, en weten niet goed wat of wie ze zijn.


4)    Chronisch gevoel van leegte

Veel mensen met borderline hebben een ’leeg’ gevoel. Alsof ze zijn ’afgesneden’ van het voelen van dingen.


5)     Zwart-wit denken

Voor een borderliner is iemand OF geweldig, OF helemaal waardeloos. Het ene uiterste of het andere.  Er zit geen of weinig grijs tussen het zwart en wit.


6)     Zelfverwonding/automutilatie

Soms lopen spanningen zo hoog op dat borderliners zichzelf beschadigen. Dit gebeurt niet altijd ’bewust’. Soms is de toestand een soort roes waarin het verwonden gebeurt.


7)     Psychotische en dissociatieve verschijnselen

Borderliners hebben soms (kortdurend) last van psychotische verschijnselen. Meestal gaan deze (rand)psychoses na enkele uren over.   Vaak is er dan sprake van overmatige achterdocht, stemmen horen, in de war zijn. Dissociatie heb je in verschillende vormen. Je kunt het gevoel hebben dat je niet meer in de realiteit staat, dat alles aan je voorbijgaat, zonder dat je er deel van uit maakt (derealisatie). Ook kun je het gevoel hebben dat je in eenlichaam zit waarin je niets voelt (depersonalisatie). Het komt ook voor dat je bijvoorbeeld ergens heen gaat, maar dat je achteraf niet meer weet hoe je er bent gekomen, of zelfs dat je er bent geweest. Dit kunnen behoorlijk angstige ervaringen zijn. Dissociatie is een veranderde bewustzijnstoestand, alsof de verschillende functies van je hersenen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Anderen kunnen dissociatie soms waarnemen doordat ze merken dat je er niet helemaal bij bent, of een afwezige indruk maakt.

8)    Angst voor verlating

Veel borderliners zijn doodsbang om alleen gelaten te worden. Ze proberen dit tot het uiterste te voorkomen.

9)     Woedend worden om niets

Mensen met een borderline-stoornis kunnen soms woedend worden om niets, en moeite hebben om die woede te beheersen.